ŞUSKİ’den Siyanür iddialarına yanıt!


21/06/2022 tarihinde Erzincan ilinde Fırat nehrine 20 metreküp siyanür içeren solüsyonun Fırat nehrine karıştığı iddia edilmiştir. Bu iddia karşısında Erzincan Valiliği tarafından yapılan açıklamada ‘HİÇBİR DEREYE KARIŞMA OLMADIĞI, FIRAT HAVZASINA GÖZLEMSEL OLARAK ULAŞMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR’ denilmiş olmasına rağmen; Şanlıurfa ilinde temin ettiğimiz içme suyunun da Siyanür tehlikesi altında olduğu şeklinde mesnetsiz iddialar ortaya atılmıştır.

Fırat nehri Erzincan ilinden şehrimize gelene kadar Keban(Elazığ), Karakaya(Malatya) ve Atatürk barajlarını beslemektedir. Bu barajların toplam su hacmi 89.280 milyar metreküp olup ayrıca Fırat nehrinin kendi su hacmi de bu miktara eklendiğinde oluşan su hacminde eser miktarda dahi Siyanür bulunması için çok fazla aşırı Siyanür karışımı olması gerekmektedir. Dolayısıyla bilimsel olarak Atatürk barajında siyanür kirliliği olması söz konusu değildir.

Buna ek olarak; Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığımız bünyesindeki Uluslararası Akredite Laboratuvarımızda her gün, Halk Sağlığı Laboratuvarlarında ise 20 günde bir siyanür analizi yapılmakta olup, 2020 yılından günümüze kadar analiz sonuçlarının hiç birisinde eser miktarda dahi siyanüre rastlanmamıştır.

Şanlıurfa’da su sağlıkla musluktan içilir.